15 maja klasy II i III pojechały na wycieczkę do Kazimierza Dolnego. Już po drodze nasza Pani przewodnik opowiedziała mam wiele interesujących historii i ciekawostek o tym malowniczym miasteczku.
Pierwszą atrakcją naszego wyjazdu był przejazd melexami po mieście  i spacer po wąwozie korzeniowym, gdzie podziwialiśmy odsłonięte w wyniku erozji wodnej korzenie starych drzew oraz warstwy skał lessowych. Następnym etapem był renesansowy rynek ze słynną studnią, podziwialiśmy urokliwe kamieniczki. Większość budowli Kazimierza charakteryzuje czerwona dachówka, bielone od zewnątrz ściany i kamienne podmurówki.
W czasie zwiedzania obejrzeliśmy najbardziej znane zabytki. Zwiedzaliśmy również kościół farny św. Jana Chrzciciela i św. Bartłomieja, który posiada jedne z najstarszych organów
w oprawie modrzewiowej. Z powodu deszczowej pogody musieliśmy zrezygnować z wejścia na wzgórze Trzech Krzyży, z którego roztacza się cudowny widok na zabytkowe miasteczko.
Nasi uczniowie mieli ogromne apetyty podczas wyjazdu. Co chwilę ładowali swoje akumulatory pałaszując pyszne gofry, lody, drożdżowe koguty i popijając herbatkę. Był również czas na zakup pamiątek, wszyscy uczestnicy wycieczki wrócili z wieloma gadżetami.         Dużą atrakcją naszej wycieczki była wizyta w Muzeum Koguta i Kazimierskich Tradycji Kulinarnych rodziny Sarzyńskich. Uczniowie poznali tradycje piekarnicze Kazimierza Dolnego, historię wypiekania kogutów oraz wzięli udział w warsztatach lepienia kogutów. Każdy z uczestników dostał drożdżowego koguta oraz certyfikat czeladniczy. Kolejnym punktem był rejs statkiem po Wiśle, z pokładu którego oglądaliśmy wspaniałą panoramę miasta i okolicznych wzgórz. Po kilkugodzinnym zwiedzaniu udaliśmy się na pyszny obiad. To był ostatni etap naszej wycieczki.
Mimo deszczowej pogody wycieczka była bardzo udana a wspomnienia z niej na długo pozostaną w naszej pamięci. Mamy nadzieję, że wyjazd poszerzył naszym uczniom wiedzę o historii naszego kraju.

Dorota Tanczos