HAPPENING – ŻYJMY ZDROWO
21 marca w naszej szkole odbył się happening poświęcony zdrowemu odżywianiu w ramach ,,Projektu dla szkół w klasach I-V”.
Nasi uczniowie uczestniczą w wielu działaniach edukacyjnych takich jak: wspólne przygotowanie i spożywanie zdrowych drugich śniadań, zakładanie warzywnych ogródków klasowych czy organizowanie wycieczek tematycznych.
W pierwszy dzień wiosny zorganizowaliśmy happening, który miał na celu propagowanie zdrowego stylu życia, poznanie i wdrażanie przepisów zawierających zdrowe produkty do codziennej diety, a także integrację klasową.
Każda z klas przygotowała swoje hasła promujące zdrowe odżywianie, pyszne potrawy i przekąski, a wybrani uczniowie dzielili się swoimi przepisami.
I tak wśród potraw klasy pierwszej królowały warzywa z humusem, tłoczone soki owocowe, choco chia, mango chia, ciasteczka owsiane, suszone marchewki, banany, truskawki.
Klasa druga przygotowała przepyszną kremową zupę marchewkowo- paprykową, serniczki owocowe, ciasteczka owsiane, koktajle z mango, szpinaku, truskawek, borówek, jeżyn, deserki owocowe z płatkami owsianymi, szaszłyki owocowe pomysłowo podane w formie jeża.
Klasa trzecia zaskoczyła nas szaszłykami owocowo- warzywnymi w łódeczkach z cykorii oraz suszonymi bananami i jabłkami.
Domeną kasy IV a były kolorowe deserki jogurtowe i sałatki owocowe, a klasy IV b i V zaprosiły nas na zdrowe przekąski w postaci suszonych owoców i warzyw.
Mamy nadzieję, że wspólnie spędzony pierwszy dzień wiosny będzie impulsem do zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.


Galeria: Happening

Koordynator projektu:
Dorota Tanczos