W czasie zajęć na temat „Owoce i warzywa zimą” dzieci 5 – 6 letnie w zerówce poznały grupy bardzo smacznych warzyw i owoców w nieco innym niż tradycyjnym wydaniu. Okazało się, że ulubione przez dzieci jarzyny znakomicie smakują przygotowane na grillu elektrycznym czy w parowarze. Panie nauczycielki z oddziału przedszkolnego przygotowały poczęstunek z przyrządzanych na miejscu świeżych warzyw i owoców z rusztu oraz w garnku elektrycznym. Przedszkolaki wzięły też udział w przedstawieniu „Rzepka” oraz w zabawie z odgadywaniem nazw owoców i warzyw.
Zgodnie z myślą przewodnią ogólnopolskiego projektu „Zdrowo jem, więcej wiem” lekcja miała na celu uświadomienie uczniom możliwości zdrowego odżywiania się niezależnie od pory roku. Dzieci bez problemu odgadły, że najłatwiej sięgnąć po zdrowe produkty w sezonie, ale smacznym zaskoczeniem okazały się te – podane w porze zimowej a przygotowane na ruszcie, czy mrożone – ugotowane na parze.
Degustacja składająca się z przyrządzonych na miejscu warzyw i owoców okazała się bardzo udana.