W tym roku szkolnym klasa II aktywnie uczestniczy w ,, Projekcie dla szkół ’’. Poprzez zmianę nawyków żywieniowych, jedzenie większej ilości owoców i warzyw, chcemy kształtować oraz upowszechnić zdrową ,zbilansowaną dietę i zachęcić dzieci do trwałej zmiany ich diety. Aby to zrealizować przystąpiliśmy do założenia klasowego ogródka. Uczniowie posiali rzeżuchę, a do doniczek cebulkę na szczypiorek i pietruszkę na natkę, które będą wykorzystane do przyrządzenia potraw. Przy okazji obserwacji wzrostu warzyw dzieci poznają sposoby upraw warzyw w doniczkach, dowiedzą się jakie warunki są konieczne do wzrostu roślin, wykorzystają uprawiane warzywa do przyrządzenia zdrowych potraw. Mamy nadzieje ,że nasi uczniowie osiągną świadomość odpowiedniej diety dla utrzymania zdrowia.
Uczniowie klasy II kilkanaście dni temu założyli swój ogródek klasowy, który wydał już pierwsze plony, urosła dorodna rzeżucha, szczypiorek i natka pietruszki. Dzieci wspólnie przygotowały kolorowe drugie śniadanie, a następnie chętnie je spałaszowały posypując kanapki wyhodowanymi przez siebie roślinkami.
W ubiegły piątek tj. 25 lutego 2022 roku uczniowie klasy IV ‘’b’’ próbowali swoich sił w przygotowaniu smacznej i pożywnej owsianki. Nasze drugie śniadanie, w zależności od upodobań zawierało: płatki owsiane, granole, mussli, suszone bądź świeże owoce, zboża ekspandowane, jogurt naturalny, skyr oraz przyprawy cynamon, kakao. Niektórzy z nas jedli owsiankę po raz pierwszy w życiu ,ale mimo wszystko miseczki zostały puste.
Podczas zajęć utrwaliliśmy wiadomości na temat zdrowego odżywiania się, ważnej roli warzyw i owoców oraz produktów mlecznych w codziennej diecie. Dzieci poznały znaczenie drugiego śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, a także jego wpływu na osiąganie sukcesów szkolnych.
kl 2 – zjada kolorowe drugie śniadanie
kl 4b –je pyszne odżywcze owsianki
Autor: Dorota Tanczos, Katarzyna Werman