W piątek 21 października klasa trzecia wzięła udział w projekcie ,,Smaki i zapachy jesieni”. Było to podsumowanie tematów dotyczących jesieni podczas, których uczniowie dowiedzieli się jak na długi zimowy czas zachować smaki i zapachy owoców i warzyw. Nauczyli się jak wykonać pyszną zdrową surówkę, zakisić kapustę, zrobić chipsy marchewkowe. Ten dzień był pełen niespodzianek. Najpierw uczniowie pięknie przystroili stół w jesienne barwy, później były piosenki o jesieni, zagadki i konkursy. Na koniec wielka uczta, która była możliwa dzięki kochanym Rodzicom trzecioklasistów. Dzieci posmakowały wielu dań. Były to między innymi: zupa dyniowa, placki z cukinii, racuchy ze śliwkami, babeczki marchewkowe, szarlotka z jabłek, ciasto z dynią, konfitury, dżemy, soki z jabłek i marchwi. Mamy nadzieję, że smaki i zapachy jesieni pozostaną z nami na długo…
Autor: Dorota Tańczos